LIVE TEXT | Război în Ucraina. FSB copiază unele dintre procedurile antecesorului său KGB. Patrushev devine o țintă pentru Prigojin

LIVE TEXT | Război în Ucraina. FSB copiază unele dintre procedurile antecesorului său KGB. Patrushev devine o țintă pentru Prigojin

FSB pare să se implice direct în funcționarea interioară a Bazei Industriale de Apărare a Rusiei, participând probabil în procesele de achiziție și inspecție a echipamentelor.

Foto: Profimedia

UPDATE 06.25 Serviciul Federal de Securitate a Statului Rus (FSB) pare să încerce să pătrundă în Baza Industrială de Apărare a Rusiei (DIB) într-un mod care amintește de implicarea KGB-ului în cadrul armatei sovietice. Purtătorul de cuvânt al Centrului Ucrainean de Cercetare a Trofeelor și Armelor și Echipamentelor Militare al Statului Major Ucrainean, Andrii Rudyk a remarcat pe 16 martie că experții ucraineni au găsit marcaje FSB pe multe componente ale armelor rusești pe care forțele ucrainene le-au distrus sau capturat pe câmpul de luptă. Rudyk a remarcat că aceste marcaje apar nu numai pe echipamente precum tancurile T-90M, ci și pe microcircuitele armelor și a sugerat că aceasta înseamnă că FSB a efectuat o inspecție a echipamentului acestor arme și componente. Rudyk a concluzionat că aceasta înseamnă că FSB nu are încredere în conducerea militară rusă și efectuează inspecții ale echipamentelor rusești în consecință. Marcajele FSB pe echipamentele și componentele de arme rusești, dacă ar fi confirmate, ar avea implicații mai largi pentru relația dintre FSB, DIB rusesc și aparatul militar rusesc mai larg. Fie directorul FSB, Alexander Bortnikov, a instruit FSB să conducă aceste investigații la îndrumarea președintelui rus Vladimir Putin, fie Bortnikov a emis această directivă independent de Putin. În ambele cazuri, FSB pare să se implice direct în funcționarea interioară a DIB-ului rusesc, participând probabil la procesele de achiziție și inspecție a echipamentelor. KGB (predecesorul FSB) a pătruns în mod similar în Armata Roșie și industria sovietică de apărare.

UPDATE 05.37 Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a susținut că a primit o întrebare de presă care dezvăluie un complot condus de președintele rus Vladimir Putin și de secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei Nikolai Patrushev pentru a submina și „neutraliza” Grupul Wagner. Serviciul de presă al lui Prigojin a publicat o cerere de comentarii revendicată pe 16 martie din partea publicației ruse Nezavisimaya Gazeta întrebând dacă Prigojin era la curent cu presupusele discuții dintre Putin și șeful FSB, Patrushev cu privire la viitorul Grupului Wagner. Comentariul presei susține că informațiile despre aceste discuții au circulat recent pe canalele rusești și ucrainene Telegram și susține că Patrushev i-a sugerat lui Putin că nu va mai rămâne „nimic” de la Wagner în „într-o lună și jumătate până la două luni”. Postul susține că Patrushev a sugerat că, după distrugerea Wagner în Ucraina, Prigojin va încerca „să-i unească pe foștii luptători Wagner activi și rămași sub un pretext exagerat”, să-i înarmeze și să „îi trimită pe teritoriul Rusiei să preia puterea în regiunile limitrofe cu Ucraina cu un posibil avans spre interior. Lipsa unei confirmări externe pe acest subiect sugerează că Prigojin a fabricat presupusul complot pentru a promova mai multe operațiuni de informare în numele lui Wagner și al propriei sale reputații. În primul rând, acest schimb îl identifică în mod clar pe Patrushev și, eventual, Consiliul de Securitate al Rusiei ca inamici ai Grupului Wagner. Prigojin pare să stabilească condiții de informare atente pentru a da vina pe Patrushev pentru eșecurile lui Wagner și potențialele represiuni împotriva grupului și a introdus un scenariu inventat în care Wagner reprezintă o amenințare directă pentru Rusia pe plan intern. Acest efort pare a fi următoarea evoluție a campaniei lui Prigojin împotriva organizației militare ruse,

UPDATE 05.10 Agențiile de presă occidentale au confirmat pe 16 martie că firmele chineze au vândut puști, piese de drone și echipamente care ar putea fi folosite în scopuri militare unor entități rusești neidentificate. Politico a citat date furnizate de agregatorul de date vamale ImportGenius, care arată că firmele chineze au trimis echipamente, inclusiv 1.000 de puști de asalt, 12 transporturi de piese de drone și peste 12 tone de veste antiglonț unor entități ruse nespecificați între iunie și decembrie 2022. CNN a raportat, de asemenea, pe 16 martie, că forțele ucrainene au doborât o dronă comercială Mugin-5, echipată cu arme modernizate, produsă de un furnizor chinez. Aceste vânzări par a fi unele la scară mică, și se referă în mare parte la echipamente comerciale și, în toate cazurile confirmate, cu excepția unuia, nu includ companii cu legături cu guvernul chinez, potrivit Politico. Astfel de transporturi chineze sunt totuși semnificative, deoarece ar putea atenua presiunea asupra bazei industriale de apărare a Rusiei (DIB) supraextinsă și ar putea eluda încercările occidentale de a limita accesul Rusiei la microcipuri. Importul de echipamente disponibile pe plan intern din China permite probabil DIB-ului rus să transfere resurse - cel mai important numărul limitat de muncitori calificați din fabricile rusești de apărare - de la producția de astfel de bunuri la producția de echipamente militare de care Rusia are o nevoie urgentă. Între timp, vânzarea chiar și a pieselor comerciale de drone către entități rusești ar putea oferi DIB din Rusia acces la microcipuri valoroase vitale pentru producerea de echipamente sofisticate, pe care sancțiunile occidentale au lucrat pentru a le preveni.

UPDATE 04.53 Președintele sirian Bashar Assad a dat un interviu la postul rusesc RIA Novosti pentru a amplifica operațiunile de informare notabile din Rusia. Assad a spus RIA pe 16 martie că bazele militare rusești din Siria ar trebui să primească „cele mai avansate arme” pentru a descuraja efectiv amenințările ca răspuns la o întrebare despre desfășurarea rachetelor hipersonice. Acest comentariu susține în mod explicit desfășurarea de arme hipersonice rusești, probabil de tipul Kinjal, în Siria, care face parte dintr-o operațiune de informare rusă de lungă durată pentru a-l consolida pe Assad și a crește presiunea împotriva Turciei, în timp ce Ankara ia în considerare ratificarea aderării Finlandei și Suediei la NATO. De asemenea, Assad a recunoscut în mod deosebit teritoriile ocupate de ruși din Ucraina ca parte a Rusiei.

UPDATE 04.22 Președintele polonez Andrzej Duda a declarat pe 16 martie că Polonia va oferi Ucrainei patru avioane de luptă MiG-29. Postul de știri polonez Wydarzenia a transmis că Duda a spus că Polonia va livra MiG-29 în următoarele patru până la șase săptămâni. Postul de știri polonez Rzeczpospolita a raportat că Duda a anunțat că Polonia deține un număr nespecificat de MiG-29 suplimentare pentru livrare în Ucraina. Forțele aeriene ucrainene operează MiG-29 și le-ar putea folosi în operațiuni de contraofensivă dacă Ucraina le primește cu suficient timp înainte de următoarea sa contraofensivă.

UPDATE 04.00 Redistribuirea de către Rusia a elementelor „forței sale de menținere a păcii” din Nagorno-Karabah în Ucraina erodează influența Rusiei asupra Armeniei. Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a acuzat Azerbaidjanul că se pregătește să efectueze un nou atac pe scară largă și un nou genocid împotriva etnicilor armeni din Nagorno-Karabah într-un moment viitor nespecificat. Pashinyan a declarat că Armenia ar trebui să facă apel la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite dacă Federația Rusă nu poate menține încetarea focului din 9 noiembrie 2020, în Nagorno-Karabah, încetare pe care Moscova a intermediat-o. Pashinyan a acuzat anterior „forța de menținere a păcii” a Rusiei din Nagorno-Karabah că „nu și-a îndeplinit obligația” din această încetare a focului în decembrie 2022, după ce forțele ruse nu au reușit să asigure trecerea pe singurul drum prin Coridorul Lachin între Armenia și Nagorno-Karabah. „Forța de menținere a păcii” a Rusiei din Nagorno-Karabah este foarte probabil să nu dispună de prea multă putere. Armata rusă a redistribuit elemente ale Brigăzii a 15-a independente de infanterie motorizată de Gardă – singura brigadă dedicată menținerii păcii, a Rusiei – din Nagorno-Karabah, în Ucraina în martie 2022. Statul Major al Ucrainei a raportat că forțele ucrainene au lovit grav Brigada a 15-a independente de infanterie motorizată de Gardă, ucigând aproximativ 800 și rănind aproximativ 400 de soldați din cei 1.800 de soldați ai brigăzii care s-au desfășurat în Ucraina în iunie 2022. Probabil că Rusia va pierde influența militară în alte state post-sovietice, deoarece Moscova a redistribuit elemente ale forțelor ruse staționate permanent din bazele rusești din Kârgâzstan, Georgia ocupată (Abhazia și Osetia de Sud) și Tadjikistanul pentru a lupta în Ucraina.

UPDATE 03.38 Forțele ruse au efectuat atacuri terestre limitate la nord-est de Kupyansk și de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 16 martie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Hryanykivka (17 km nord-est de Kupyansk), Kreminna, Kuzmyne (3 km sud-vest de Kreminna), Bilohorivka (10 km sud de Kreminna), Verkhnokamyanske (20 km sud de Kreminna) și Spirne (25 km sud-est de Kreminna). Imaginile geolocalizate publicate pe 16 martie care arată forțele ucrainene lovind un vehicul rusesc MT-LB la vest de Chervonopopivka (6 km nord-vest de Kreminna) indică o înaintare limitată a Rusiei la nord-vest de Kreminna. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a declarat că forțele ruse sunt active lângă Hryanykivka, Bilohrivka și Spirne.[36] Un blogger rus a susținut că forțele ruse au încercat să avanseze în direcția Makiivka, Nevske, Terne, Yampolivka și Bilohorivka (toate pe o rază de 22 km nord-vest de Kreminna), dar nu au precizat rezultatul încercărilor de avansare. Imaginile cu dronă publicate pe 14 martie arată că forțele ruse din al 2-lea Corp de armată al Republicii Populare Lugansk (LNR) au lovit forțele ucrainene în direcția Lysychansk în vestul Oblast Luhansk.

image

UPDATE 03.10 Forțele ruse au continuat să avanseze în jurul orașului Bakhmut pe 16 martie. Imaginile geolocalizate postate pe 14 martie indică faptul că trupele ruse au avansat la nord-vest de Bakhmut pe malurile nordice ale lacului de acumulare Pivnichnyi. Imaginile geolocalizate confirmă în plus afirmația finanțatorului Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, că trupele Wagner au capturat Zalizianske (9 km nord-vest de Bakhmut) pe 15 martie. Imaginile de luptă geolocalizate postate pe 16 martie confirmă că forțele ruse au făcut în plus progrese marginale în apropiere de Kurdiumivka, la 13 km sud-vest de Bakhmut. Președintele șefilor de stat major al SUA, generalul Mark Milley, a menționat că, deși forțele ruse pot obține mici câștiguri tactice în Bakhmut, acestea au un cost ridicat de forță de luptă și echipament. Bloggeri ruși au susținut pe 16 martie că forțele ruse continuă să-și extindă controlul asupra teritoriului la nord-vest de Bakhmut după ce au luat Zalizianske și că luptele continuă în cadrul complexului industrial AZOM. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Bakhmut; nord-vest de Bakhmut lângă Orikhovo-Vasylivka (12 km nord-vest), Hryhorivka (7 km nord-vest) și Bohdanivka (5 km nord-vest); și la vest de Bakhmut lângă Ivanivske (5 km vest). Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a menționat că forțele ruse au efectuat 42 de atacuri la sol în Bakhmut în ultima zi. Ritmul relativ mai lent al atacurilor rusești asupra și în jurul Bakhmutului din 16 martie, împreună cu pretenții relativ mai puține ale Rusiei privind progresele în acest domeniu, susțin ipoteza ISW că operațiunile rusești în zonă au atins punctul lor de maxim.

image

UPDATE 02.41 Forțele ruse au continuat atacurile la sol de-a lungul liniei de front din orașul Avdiivka–Donețk pe 16 martie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes lângă Avdiivka însăși; în zona Avdiivka de lângă Kamianka (4 km nord-est de Avdiivka), Stepove (7 km nord-vest de Avdiivka); și Severne (5 km vest de Avdiivka), la periferia nord-vest a orașului Donețk, lângă Nevelske, Neytalove și Pervomaiske; și la periferia de sud-vest a orașului Donețk, lângă Marinka. Surse ruse au susținut că forțele ruse au capturat complet Krasnohorivka (9 km nord de Avdiivka) și că acest lucru a înrăutățit situația pentru gruparea ucraineană din Avdiivka. ISW nu a observat nicio confirmare vizuală a capturarii Krasnohorivka din 16 martie. Un blogger rus a susținut că trupele ruse continuă atacurile la sol la periferia de nord-vest a orașului Donețk în direcția Pervomaiske de pe linia Pisky-Vodyane. O sursă rusă a susținut că forțele ruse din Marinka anticipează o contraofensivă ucraineană în sat și sunt într-o stare constantă de pregătire.

image

UPDATE 02.12 Forțele ruse au continuat atacurile terestre limitate în vestul regiunii Donețk pe 16 martie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au desfășurat acțiuni ofensive fără succes în apropiere de Vuhledar (30 km sud-vest de orașul Donețk) și că forțele ruse se pregătesc să desfășoare operațiuni ofensive mai ample pe Vuhledar. ISW a raportat anterior despre starea foarte proastă a forțelor ruse care operează în jurul Vuhledar și este foarte puțin probabil ca infanteria navală care a înregistrat multe pierderi și elementele din Districtul Militar de Est dislocate în prezent în vestul Oblastului Donețk să nu poată relua operațiunile ofensive de succes aici în viitorul apropiat. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut pe 16 martie că un UAV rus Orlan-10 a detectat și distrus un pluton ucrainean în timp ce se redistribuia în zona Prechystivka, chiar la vest de Vuhledar.

image

UPDATE 02.06 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri localizate în regiunea Zaporijia pe 15 martie. Bloggerii ruși au distribuit imagini geolocalizate pe 15 martie care arată forțe ucrainene (probabil mai puțin de o companie) care efectuează un atac asupra pozițiilor rusești la aproximativ șase kilometri sud de Orikhiv. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au încercat să atace pozițiile Regimentul 70 de infanterie motorizată (Divizia 42 infanterie motorizată, Armata 58 armată combinată, districtul militar de sud) lângă Novodanylivka (5 km sud de Orikhiv) și pozițiile Regimentului 291 infanterie motorizată (Divizia 42 infanterie motorizată, armata 58 armată combinată, districtul militar de sud) și Brigada 22 SPETSNAZ lângă Polohy (34 km sud-est de Orikhiv). Surse ruse au susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene, au distrus până la cinci tancuri ucrainene și două vehicule blindate și au rănit și ucis personalul ucrainean. Deputatul de ocupație din regiunea Zaporijia, Valdimir Rogov, a caracterizat atacurile ucrainene de lângă Polohy drept o operațiune de recunoaștere în forță. Un proeminent blogger rus a susținut pe 16 martie că forțele ucrainene au trecut la luptele poziționale în zona Hulyaipole în urma presupuselor atacuri eșuate din zonele Orikhiv și Polohy și că forțele ruse au respins un grup de sabotaj și recunoaștere ucrainean lângă Vasylivka (38 km sud-vest de Orikhiv). Un alt blogger rus a susținut că forțele ucrainene au continuat să atace IVO Polohy pe 16 martie.

image

UPDATE 01.40 Surse ruse au susținut că forțele ruse extind fortificațiile în regiunea Zaporijia, pe fondul discuțiilor rusești în curs despre o potențială contraofensivă ucraineană în zonă. Un proeminent blogger rus ar fi vizitat regiunea Zaporijia ocupată de ruși pe 16 martie și a susținut că forțele ruse au stabilit fortificații extinse în zonă. Bloggerul a susținut că a trecut pe lângă kilometri de tranșee antitanc și până la 50 de rânduri de dinți de dragon de-a lungul unui traseu de la Enerhodar la Melitopol la Tokmak (probabil autostrăzile T0805 și T0401). Milbloggerul a susținut că s-a întâlnit și cu elemente ale Brigăzii 83 de asalt aerian și ale Batalionului de Voluntari Shairmuratov din Bashkortostan, într-o zonă nespecificată a regiunii Zaporijia. Surse ruse au continuat să susțină că forțele ucrainene intenționează să efectueze o contraofensivă în sudul Ucrainei care ar întrerupe coridorul terestră rusesc către Crimeea. ISW continuă să evalueze că forțele ruse extind în mod semnificativ fortificațiile de câmp în zona mai largă Melitopol pentru a proteja liniile de comunicații terestre rusești (GLOC) care se conectează la nodurile logistice din Tokmak și Enerhodar, precum și la autostrada E58 care trece prin Melitopol, pentru o potenţială contraofensivă ucraineană.

UPDATE 01.19 Surse ucrainene au raportat că forțele ruse și-au crescut prezența navală în Marea Neagră pe 16 martie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au 21 de nave în așteptare de luptă în Marea Neagră, dintre care 5 transportă 32 de rachete Kalibr. Prezența navală rusă actuală în Marea Neagră marchează o creștere notabilă față de cele 13 nave rusești raportate în Marea Neagră la 15 martie. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că prezența navală rusă mai mare decât de obicei ar putea fi un răspuns demonstrativ la declarațiile SUA despre recuperarea dronei MQ-9 pe care două avioane rusești Su-27 au forțat-o să cadă în Marea Neagră pe 14 martie. Un oficial american al apărării ar fi declarat că nave navale rusești se află la locul unde drona americană MQ-9 Reaper a căzut în Marea Neagră.

UPDATE 00.54 Forțele ruse au continuat focul de rutină la vest de Hulyaipole și în regiunile Dnipropetrovsk și Herson pe 16 martie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lovit ținte în apropierea orașelor Herson și Zaporijia.

ȘTIRE INIȚIALĂ Președintele rus Vladimir Putin a încercat să liniștească publicul rus că războiul din Ucraina nu va avea consecințe economice semnificative pe termen lung, probabil ca parte a efortului Kremlinului de a pregăti rușii pentru un război prelungit. Putin a ținut un discurs la Congresul Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor Rusi de la Moscova, pe 16 martie, în care a susținut că economia rusă a crescut constant în ultimele opt luni, după o contracție de aproximativ cinci procente în primele luni ale invaziei Rusiei în Ucraina. Putin a încercat să prezinte Rusia ca nefiind izolată de economia internațională, susținând că, comerțul rusesc cu piețele în creștere rapidă a crescut cu rate de două cifre. Putin a susținut că economia națională a Rusiei va experimenta o creștere durabilă pe termen lung și a estimat că industriile ruse vor crește semnificativ pe măsură ce vor umple nișele deținute anterior de firme occidentale care au părăsit țara și au încetat să mai facă afaceri cu Rusia. Putin a sugerat că întreaga economie rusă se va extinde într-un mod similar cu creșterea sectorului agricol rus în urma regimurilor de sancțiuni occidentale din 2014 asociate cu anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia. Putin a susținut că presupusa rezistență economică a Rusiei a infirmat prognozele analiștilor occidentali care au prezis că rafturile magazinelor vor fi goale, precum și lipsa masivă de mărfuri în Rusia din cauza sancțiunilor occidentale. Prezentarea lui Putin a unei economii ruse sănătoase și rezistente este în contradicție cu problemele Rusiei, legate de blocajele lanțului de aprovizionare legate de sancțiuni, lupta bazei industriale de apărare rusă (DIB) pentru a satisface nevoile armatei ruse în Ucraina și problemele substanțiale de deficit bugetar proiectate ale Kremlinului. Probabil că Putin a căutat să liniștească publicul rus, deoarece Kremlinul semnalează din ce în ce mai mult rușilor că Kremlinul intenționează să ducă un război prelungit în Ucraina și implicit să consemneze economia rusă la o perioadă nedeterminată de sancțiuni occidentale stricte. Kremlinul a încercat, de asemenea, să asigure publicul rus că producția legată de război nu va avea un impact negativ asupra restului economiei ruse, deoarece oficialii ruși continuă eforturile de a mobiliza treptat mai mult din DIB-ul Rusiei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

2 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

3 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

4 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

5 Degringoladă la Rapid / Săpunaru, monument de nesimțire. „Ori te lași, ori îl dai afară”